Aίνιγμα

Posted: Οκτώβριος 2, 2007 in Αινίγματα

Εντάξει ξέρω ότι θα με πείτε καμμένο ηλεκτρολόγο (και μάλλον είμαι) αλλά μου αρέσουν πολύ τα λογικά αινίγματα και θέλω να μοιραστώ μαζί σας ένα που άκουσα τώρα τελευταία και μου άρεσε πολύ. Όποιος μου βρει την απάντηση, τον κερναώ μπύρα. Δε χρειάζονται ειδικές μαθηματικές γνώσεις πέρα απο τα πιο βασικά, οπότε μπορούν να ασχοληθούν μαζί του και οπαδοί της θεωρητικής κατευθυνσης. Λοιπόν το αίνιγμα λέει:

Είναι 2 μαθηματικοί,παλιοί συμφοιτητές που συναντιούνται μετά από πολλά χρόνια. Κανονίζουν για καφέ και αρχίζουν να λένε τα νέα τους. Λέει ο ένας μαθηματικός εγώ έκανα 3 παιδιά. Τον ρωτάει λοιπόν ο άλλος για τις ηλικίες τους. Και απαντά ο πρώτος:

Το γινόμενο των ηλικιών τους είναι 36. Το άθροισμα είναι όσα τα παράθυρα της απέναντι πολυκατοικίας.

Το σκέφτεται λίγο ο άλλος και του λέει πως με αυτά τα στοιχεια δεν μπορεί να αποφασίσει. Χρειάζεται άλλο ένα. Το σκέφτεται και ο πρώτος και του λέει πως έχει όντως δίκιο. Έπρεπε να σου πω ότι ο μεγαλύτερος μου γιος είναι κοκκινομάλλης, αποκρίνεται. Α πολύ ωραία λέει ο δευτερος μαθηματικός, το βρήκα! Και συνεχίζουν την κουβέντα τους…

Τι ηλικίες έχουν τα παιδιά του πρώτου μαθηματικού;

Το πρόβλημα λύνεται, δεν είναι ανέκδοτο! Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε μολύβι και χαρτί

Βαγγέλης

Advertisements
Σχόλια
 1. Ο/Η Ηelena λέει:

  Εντάξει Θανάση, thanks και bravo, αντίστοιχα..Ευτυχώς τα παιδια του μαθηματικού λειτούργησαν ως υπνοστεντόν…!Τέρμα τώρα με τους γρίφους..Πάω να συνεχίσω την θεωρητική μου καθημερινότητα και την Ιστορία Μεταπολεμικού Κόσμου που έχω κάψει..! Χαιρετώ!

 2. Ο/Η tokaleidoskopio λέει:

  ΕΛΕΝΑ ΕΓΩ ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΚΙ ΑΤΟΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΣΩ ΣΤΗ ΛΥΣΗ, ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΛΙΑΣ ΕΙΔΑ ΑΜΕΣΩΣ ΟΤΑΝ ΜΠΗΚΑ ΚΑΙ ΥΠΕΘΕΣΑ ΠΩΣ ΔΕ ΤΟΧΕΣ ΒΡΕΙ ‘Η ΜΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΤΡΟΠΟ. ΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ ΚΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΔΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΕΓΚΑΙΡΑ ΝΑ ΑΚΟΝΙΣΩ ΛΙΓΟ ΤΟ ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΩ ΤΗΝ ΑΥΠΝΙΑ ΜΟΥ

 3. Ο/Η Ηelena λέει:

  Έλια δυστυχώς δεν εμφανίστηκε αμέσως η απάντησή σου-συγκεκριμένα μεχρι τις 3 και κάτι που κοιμήθηκα…(το ρολόι του blog πάει κάπου 3 ώρες πίσω!!!)..οπότε και την πάτησα και δεν έγραψα αμέσως την αιτιολόγηση!!!Δεν πειράζει, πάντως εσύ ξέρεις ότι όταν ο Αγγελόπουλος έκανε ερωτήσεις περί μαλλιών, χωρισμών και θανάτων, το είχα΄βρει προ πολλού!!!Ευχαριστώ!!

 4. Ο/Η tokaleidoskopio λέει:

  ΕΛΙΑ ΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΣ ΤΕΤΟΙΑ ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΩ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΟΜΑΙ…

  Η ΕΛΕΝΗ ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ ΔΕ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΑΤΕ ΓΤ ΘΑ ΜΑΣ ΚΟΒΑΤΕ ΤΗ ΦΟΡΑ

 5. Ο/Η Έλια λέει:

  Αγγελόπουλε έχεις ανέβει 13 ορόφους στα μάτια μου.
  Έλενα όντως είπες την σωστή απάντηση και γι’ αυτό έγραψα αμέσως από κάτω «ό,τι έχετε πει χρειάζεται δικαιολόγηση». Είπα όμως να μην προδώσω από τότε ότι ειπώθηκε το σωστό.

 6. Ο/Η tokaleidoskopio λέει:

  ΖΩ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΟΞΕΣ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΑΝΑΤΣΕΚΑΡΙΣΤΕΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΥ ΜΟΥ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ. ΒΟΗΘΗΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΟΤΙ ΧΤΕΣ ΒΡΑΔΥ ΕΙΧΑ ΤΡΕΛΕΣ ΑΥΠΝΙΕΣ (ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΣΟΥ ΚΟΥΤΣΟΥΚΗ) ΚΙ ΕΚΑΤΣΑ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ…

  ΕΛΕΝΗ ΑΣΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΔΙΟΤΙ ΣΤΗ ΤΥΧΗ ΤΑΠΕΣ…

  ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΧΟΛΙΟ ΕΚΑΝΕΣ ΛΑΘΟΣ: ΔΕΝ ΕΚΑΝΕΕ ΔΙΔΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΤΟΥ, ΕΦΟΣΟΝ ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΑ…ΚΟΦΤΟ ΜΕ ΤΑ ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΞΕΝΥΧΤΑΩ ΠΑΛΙ!

 7. Ο/Η xxristos λέει:

  ωραίο παιδιά, μπράβο Θανάση. Δεν το σκέφτηκα. Ούτε εγώ, ούτε ο Άλεξ. Πάει η μπύρα…
  Στην κοιλιά του αρχιτέκτονα Αγγελόπουλου

 8. Ο/Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ Κ. λέει:

  Ρε παιδιά, εγώ τώρα το είδα…Είναι άδικο! Όχι τίποτε άλλο αλλά θα το έβρισκα…
  Θανάση είσαι ο θεός μου…

 9. Ο/Η Ηelena λέει:

  Πόσο να ξενυχτούσα ρε παιδιά για να περιμένω επιβεβαίωση????Όπως θα είδες Βαγγελάκη, την είχα τη λύση από χτες νωρίς, αλλά δεν το συνέχισα, γιατί περίμενα το ΟΚ….Όχι, όχι, όχι…Δεν θα μου πάρει ο Αγγελόπουλος τη δόξα….

 10. Ο/Η tokaleidoskopio λέει:

  Και για να εξηγήσω σε όσους δεν το έπιασαν, το σκεπτικό είναι το εξής:
  Βρίσκουμε τους πιθανούς συνδυασμούς των ακεραίων αριθμών που το γινόμενο τους κάνει 36. (αυτοί που αναφέρει ο Χρήστος) Έπειτα κοιτάμε το άθροισμα κάθε τριάδας. Τα παράθυρα της πολυκατοικίας προφανώς είναι γνωστός αριθμός για τον μαθηματικό. Άρα αν κάθε συνδυασμός είχε διαφορετικό άθροισμα, ο β’ μαθηματικός θα έλεγε αμέσως την απάντηση. Κάτι τέτοιο όμως δε συμβαίνει αφού ο πρώτος μαθηματικός παραδέχεται ότι χρειάζεται να δώσει ένα ακόμα στοιχείο. Μόνο 2 συνδυασμοί έχουν το ίδιο άθροισμα(13) ο 9-2-2 και ο 1-6-6. Για να επιλέξουμε ανάμεσα σε αυτούς, χρησιμοποιούμε το στοιχείο ότι υπάρχει μεγαλύτερος, άρα δεν μπορεί να είναι ο 1-6-6. Άρα οι γιοί του είναι ο ένας 9 και οι άλλοι 2. Όπως καταλαβαίνετε στην αρχή του γάμου του, με τα ντουζένια του ο εν λόγω μαθηματικός έκανε δίδυμα και επειδή τα οικονομικά δεν πήγαιναν καλά, είπε πρώτα να περιμένει να διοριστεί και μετά να ξαναπροσπαθήσει, γι’ αυτό περίμενε 7 χρόνια μέχρι να το ξανακάνει με τη γυναίκα του. Ηθικό δίδαγμα: το Δημόσιο σκοτώνει τον έρωτα
  Βαγγέλης

 11. Ο/Η tokaleidoskopio λέει:

  Θανάση, χρωστάω μπύρες! R E S P E C T
  Σας έβαλε τα γυαλιά ο αγγελόπουλος ρε!!!
  Bαγγέλης

 12. Ο/Η tokaleidoskopio λέει:

  ΑΝ ΔΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΗΝ ΕΚΦΩΝΗΣΗ Ο Β’ ΛΕΕΙ «ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΩ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ» ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΙΛΗΜΜΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ-ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟΜΑΛΛΗ ΔΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΕΦΕΡΑ…

  ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΒΑΛΑ ΟΝΟΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΗ ΔΟΞΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΩΣΤΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ)

 13. Ο/Η tokaleidoskopio λέει:

  ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΣΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΥΡΩΝ ΥΠΕΒΟΣΚΕ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΘΕΣΗΣ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ….

 14. Ο/Η tokaleidoskopio λέει:

  ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΜΑΛΛΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΟΣ ΩΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΙ ΥΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ 2 ΔΙΔΥΜΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ. ΑΘΡΟΙΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ. ΤΑ ΕΞΗΣ 2 ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ 13 : 2 2 9 ΚΑΙ 1 6 6
  ΜΕ 2 ΠΙΘΑΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ Ο Β’ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΩΘΗΣΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΝΑ ΤΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ. Η ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΑΠΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΑΛΛΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ Β’ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΥΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΧΕΙ 13 ΠΑΡΑΘΥΡΑ.

  ΑΡΑ ΟΙ ΗΛΙΚΙΕΣ ΕΙΝΑΙ 9 Ο ΚΟΚΚΙΝΟΜΑΛΛΗΣ ΚΑΙ 2 ΕΤΩΝ ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ.ΕΑΝ ΕΧΩ ΔΙΚΙΟ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ!

 15. Ο/Η Έλια λέει:

  Λάθος μεγάλο Χαντζάκι ;ο)
  Δεν χρειάζεται να ανακατέψουμε θεωρίες για πολυκατοικίες. Δεχόμαστε ότι μπορεί να έχει και έναν όροφο ή μόνο ένα παράθυρο σε κάθε όροφο.
  Και το 1-1-36 δεν απορρίπτεται καθόλου για αυτό το λόγο, θα μπορούσε θεωρητικά να είναι και από άλλο γάμο ο μεγάλος γιος.
  Το στοιχείο με την πολυκατοικία χρησιμοποιείται με διαφορετικό τρόπο.

 16. Ο/Η xxristos - Α. Χ. Χαντζής λέει:

  ΟΙ πιθανοί συνδυασμοί είναι οι εξής:
  1 1 36
  1 2 18
  1 3 12
  1 4 9
  1 6 6
  2 3 6
  2 9 2
  3 3 4

  Απορρίπτεται το 1 6 6 , το 2 3 6, το 2 9 2 επειδή το άθροισμα τους είναι πρώτος αριθμός. Που σημαίνει ότι δεν έχει διαιρέτες άλλους εκτός από το 1 και τον εαυτό του και οδηγεί σε «πολυκατοικία» με έναν όροφο ή σε πολυκατοικία – αρχιτεκτονικό λάθος όπου κάθε όροφος έχει μόνο ένα παράθυρο. Επίσης απορρίπτεται το 1 1 36 λόγω βλακείας (μετά από 36 χρόνια δε μπορεί να κάνει μια γυναίκα 2ο παιδί ). Άρα μας μένουν τα εξής:
  1 2 18
  1 3 12
  1 4 9
  3 3 4

  Έχουμε βάσιμες(κοινωνιολογικά τεκμήρια) υποψίες πως η σωστή απάντηση είναι 1 4 9. Αύριον η απόδειξη ή το ρεζιλίκι μας. Καληνύχτα σας.

 17. Ο/Η Έλια λέει:

  αγγελόπουλε μη ρωτάς βλακείες, εκτίθεσαι.

 18. Ο/Η tokaleidoskopio λέει:

  Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΟΜΑΛΛΗΣ ΓΤ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΓΑΜΟ?
  ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ 3 ΠΑΙΔΙΑ?
  Η ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ‘Η ΠΑΙΖΕΙ ΟΝΤΩΣ ΡΟΛΟ?
  ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΩΣΤΕ ΚΑΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 19. Ο/Η xxristos λέει:

  …κάτι πρέπει να παίζει με το υπολειπόμενο γονίδιο των κόκκινων μαλλιών, αλλά δεν είμαι σίγουρος. Πλάκα κάνω. Θα το σκεφτώ πάντως, πλάκα έχει.

 20. Ο/Η Έλια λέει:

  Και δεν είναι δικαιολόγηση τα χρόνια αποχής. Οι ηλικίες μπορεί να είναι και 1,1, 36. ;ο)

 21. Ο/Η Έλια λέει:

  Ό,τι και να έχετε πει χρειάζεται δικαιολόγηση. Μη λέτε στην τύχη συνδυασμούς.

 22. Ο/Η Ηelena λέει:

  Ναι, ναι μάλλον αυτό είναι…Ο μεγάλος 9 και τα δίδυμα 2…Οι γνωρίζοντες και όντες ξύπνιοι ας μου απαντήσουν…γιατί αν ισχύει, μάλλον ζω μια κορυφαία θετική αναλαμπή στην κατά τα άλλα πεζή θεωρητική μου καριέρα!!!

 23. Ο/Η nasia λέει:

  Λες να έχει καμιά σχέση με τη Παπαρήγα ?? Το σκεπτικό του Γιώργου βέβαια, τα σπάει..

 24. Ο/Η tokaleidoskopio λέει:

  ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΑΛΛΙ ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ ‘Η ΛΕΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΜΕ ΓΙΝΟΜΕΝΟ 36 ΤΥΧΑΙΑ?

 25. Ο/Η Ηelena λέει:

  Μήπως 2, 2, 9 ??? Μην πεις Γιώργο τίποτα για 7 χρόνια αποχής…!!

 26. Ο/Η tokaleidoskopio λέει:

  Ειναί απλό γιατί δε γίνεται να είναι 18, 2, 1 ετών τα παιδιά. Δηλαδή πως; Τον πρώτο χρόνο την πηδούσε τη γυναίκα του, το δεύτερο την πηδούσε και μετα έκανε 16 χρόνια να την πηδήξει; Είναι λογικό αυτό;

  Γιώργος «Abstract Algebra» Ρομπόλας

 27. Ο/Η Έλια λέει:

  Όχι, ούτε αυτό ;ο)

 28. Ο/Η n λέει:

  μήπως είναι 3, 3, 4; γιατί σε αυτό βοηθά η τελευταία πληροφορία, ότι υπάρχει μεγαλύτερος γιος..

 29. Ο/Η tokaleidoskopio λέει:

  Tσου, λάθος. Γιατί να μην είναι πχ 18, 2 και 1; Σκέψου λίγο ότι ο πρώτος μαθηματικός δεν δίνει και τα 3 στοιχεία κατευθείαν, αλλά πρώτα τα 2 και έπειτα το τελευταίο.
  V

 30. Ο/Η tokaleidoskopio λέει:

  Ο κοκκινομάλλης γιος είναι 6 χρονών και τα άλλα δύο πιτσιρίκια 3 ετών και 2 ετών αντίστοιχα σωστα;

  Γ. «abstract algebra» Ρομπόλας

 31. Ο/Η tokaleidoskopio λέει:

  ΛΟΙΠΟΝ ΜΗ ΠΕΙΤΕ ΛΥΣΗ ΓΤ ΘΑ ΤΟ ΒΡΩ

 32. Ο/Η Έλια λέει:

  το ξέρω, το ξέρω, το ξέρω! Και δεν το ξέρω απλά, εννοείται ότι το είχα λύσει ;ο) Είναι από το «Κοτόπουλο από το Μινσκ», ένα βιβλίο με διάφορα τέτοια προβληματάκια (που το συνιστώ ανεπιφύλαχτα). Όποιος από τους αμετανόητα θεωρητικούς αυτού του περιοδικού το λύσει, έχει κι από μένα μπίρες. Όντως δεν είναι δύσκολο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s