«You Will Meet A Tall Dark Stranger» του Woody Allen (2010) από το Θ. Ηλιόπουλο

Posted: Δεκέμβριος 22, 2010 in Movies
Ετικέτες:

Τις στιγμές αυτές ο Woody Allen, ευτυχώς, ετοιμάζει ακόμη μια ταινία. Μέσα σε ένα χάος από αμερικανιές, ψευτοκουλτουριάρικες ταινίες και τρισδιάστατα σκουπίδια, ευτυχώς υπάρχουν ορισμένοι δημιουργοί που διασώζουν την αξιοπρέπεια του χώρου!

Η τελευταία ταινία του W. Allen «You Will Meet A Tall Dark Stranger» δεν είναι κωμωδία. Το πιο κωμικό της στοιχείο είναι ο ίδιος ο τίτλος και οι σχετικοί με αυτόν συνειρμοί των πρωταγωνιστών. Και απογοητεύει όσους πήγαμε και όσους θα πάνε αναμένοντας την κωμικότητα των προηγούμενων έργων του.

Ωστόσο, έχει κάποια πολύ αξιόλογα στοιχεία, τα οποία βέβαια δεν αρκούν να καταστήσουν την ταινία αριστούργημα. Ούτε καν να με αναγκάσουν να την προτείνω ανεπιφύλακτα σε κάποιον που θέλει να πάει σινεμά (δε θέλω και πολύ, για Γούντυ μιλάμε!). Αν όμως το ξανασκεφτούμε, μπροστά στη γενική μετριότητα, το «Θα Συναντήσεις Έναν Ψηλό Μελαχρινό Άνδρα» έχει το κάτι παραπάνω!

Πρώτα απ’ όλα, έχουμε μια ωραία ιστορία. Ιστορία καθημερινή, όπου αποτυπώνονται ρεαλιστικά τα προβλήματα κοινών ανθρώπων, με διάθεση αρκετά ρομαντική. Και μέσα στην αίσθηση αυτή που σου δίνει, ότι βλέπεις γεγονότα συνηθισμένα, τελικά συμβαίνουν μοναδικά πράματα! Απίστευτα αδιέξοδα, απίστευτες συμπτώσεις και αδυναμία διαφυγής. Τελικά, η ώρα περνά ευχάριστα, αφού οι καθημερινοί και ολίγον τί γραφικοί τύποι που βλέπουμε στην οθόνη έχουν αρκετά ενδιαφέρουσα ζωή για να την παρακολουθήσουμε.

Επίσης, ο Allen αξιοποιεί άριστα το Λονδίνο και δίνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα της πόλης. Αντί μια μουντής, σκοτεινής, βροχερής πόλης (κατάλληλο σκηνικό πχ για ένα δράμα όπως στο Match Point), έχουμε μια ευχάριστη πόλη, ακόμη και με ήλιο, η οποία πρωταγωνιστεί περισσότερο με τους ανθρώπους της, παρά με τα τοπία και την ατμόσφαιρά της.

Στα θετικά μπαίνουν και οι πολύ καλές ερμηνείες, η καταπληκτική φωτογραφία, τα πολύ όμορφα πλάνα και η ευρύτερη σκηνοθεσία, η οποία υπηρετεί ακριβώς το σκοπό της ταινίας (δε λείπουν και οι στιγμές που γίνεται ειρωνική στους Άγγλους!).

Στο ερώτημα όμως ποιος είναι ο σκοπός, είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς. Ο Allen έχει μάλλον κάποιους προβληματισμούς εκπηγάζοντες από την ηλικία του, οι οποίοι δεν μας συγκινούν ιδιαίτερα! Κεντρικό θέμα είναι (πάλι) το νόημα της ζωής, η ύπαρξη, μέσα από το πρίσμα της λογικής και του ορθολογισμού. Δεν έχουμε κάποιοι μανιχαϊστικό δίλημμα, αφού οι χαρακτήρες που κινούνται βάσει της πραγματικότητας παρουσιάζουν αρκετές διαφορές. Άλλοι είναι ψυχροί και αυστηροί ορθολογιστές, άλλοι καταπιέζουν το συναίσθημά τους, άλλοι είναι δέσμιοι αυτού, παρότι επιδιώκουν να το παρουσιάσουν εκλογικευμένα. Ωστόσο, κανείς δεν βρίσκει τελικά αυτό που ψάχνει. Αντίθετα από το «Whatever Works» («Ό,τι Κάτσει») του 2009, στην ταινία του του 2010, ο Allen φτιάχνει ήρωες παγιδευμένους στην μοίρα τους. Αν είναι άμοιροι ευθυνών δεν ξέρουμε, ίσως το κακό αποτέλεσμα να είναι αποτέλεσμα της μιζέριας, της αδιαφορίας, της παραίτησης, της ματαιοδοξίας που κινούν τη λογική των ηρώων.

Τελικά, όμως, βρίσκουμε και έναν χαρακτήρα ευτυχισμένο. Το μόνο χαρακτήρα που δεν πολυσκοτίζεταί. Που δεν ακούει στις προσταγές της λογικής. Που αρκείται να ακούει τα ευχάριστα λόγια των μάντεων και των χαρτορίχτρων. Που δε ζει στο δυτικό κόσμο του ορθολογισμού, αλλά στο δυτικό υπόκοσμο, όπου η απόγνωση βρίσκει καταφύγιο στο μεταφυσικό. Ο χαρακτήρας αυτός ξεκινά την ιστορία με τα πιο σοβαρά προβλήματα από όλους, δείχνει ο πιο απελπισμένος. Και στο τέλος είναι ο μόνος που τα έχει λύσει όλα, ενώ οι υπόλοιποι τρέχουν και δε φτάνουν.

To “You Will Meet A Tall Dark Stranger” είναι η συνέχεια του “Whatever Works”. Δεν είναι τόσο κωμικό, η κωμική διάθεση που είχε ο σκηνοθέτης δεν αποδίδει τόσο γέλιο, αλλά οι προβληματισμοί είναι παρόμοιοι, ιδωμένοι από μια πιο απαισιόδοξη ματιά. Τί πιστεύει ο Άλλεν δεν το ξέρουμε, σίγουρα πάντως δεν είναι οπαδός της ψυχρής λογικής. Αν το αποτέλεσμα στη ζωή είναι απόρροια τύχης και μόνο, αν η λογική ή η ηθική παίζουν θετικό ή αρνητικό παράγοντα, είναι ερωτήματα προς περαιτέρω ανάλυση. Θα το κάνει στις επόμενες ταινίες του, θέτοντας μάλλον κι άλλα ερωτήματα!

You Will Meet A Tall Blond Θοδωρής Ηλιόπουλος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s