«Music Update» από την Πολύτιμη Μητσάκου !

Posted: Οκτώβριος 27, 2011 in Music

Music Update…

Uploading, please wait…

ΜΠΡΟΥΦ!!!

Your upload has been successful… Enjoy yourselves…

Πόσα χρώματα μπορεί άραγε να παράγει η μουσική; Η απάντησή μου θα ήταν όσα υπάρχουν. Αυτό περιλαμβάνει κάθε πιθανή απόχρωση, οποιαδήποτε σκιά, ακόμη και το οποιοδήποτε ξεθώριασμα που κάποιος θα θεωρούσε απλώς ξέπλυμα, άρα όχι-χρώμα. Και επειδή το κάθε χρώμα αντιστοιχεί και σε μια διαφορετική διάθεση, θα έλεγα πως η μουσική είναι ένα από τα ελάχιστα μέσα με τα οποία- όχι όπως θα έλεγε κάποιος εκδηλώνουμε τη διάθεσή μας, όχι δεν είναι αυτό- είναι ένα από τα ελάχιστα μέσα με την οποία επηρεάζουμε την εκάστοτε διάθεσή μας και την ελέγχουμε. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει και η αντίστοιχη μουσική που να την εξωτερικεύει και στον υπόλοιπο κόσμο.

Πόσες φορές κάθισε κάποιος μπροστά από το σωρό της μουσικής του (είτε ψηφιακό, είτε υλικό) και ενώ βρισκόταν σε πλήρη θλίψη έβαλε κάτι για να… τον ανεβάσει; Πόσες φορές χρειάστηκε κάποιος άλλος να ακούσει ένα κομμάτι απόλυτα γλυκιάς θλίψης, ώστε να μπορέσει να απομονώσει τη χαρά του και να απολαύσει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα;

Το παρόν θέμα αφορά τις βροχερές μέρες, οι οποίες μιας και διανύουμε το φθινόπωρο αναμένεται να είναι πολλές. Ο νους ενός μουσικά ανίδεου θα έτρεχε απευθείας στην κατάθλιψη. Αρνητικά προκατειλημμένος, θα έχανε ένα 99% της ομορφιάς των κομματιών που θα παραθέσω μια παράγραφο παρακάτω.  Ένας γνώστης της μουσικής όμως- ή πολύ ορθότερα: λάτρης της μουσικής- ως αντικειμενικός κριτής θα ήταν σε θέση να αντιληφθεί την ομορφιά και το μεγαλείο τους κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Από εκεί και πέρα θέση παίρνει το γούστο και η ιδιοσυγκρασία, δυο παράγοντες στους οποίους δεν μπορώ να εκφέρω καμιά ένσταση.

ΟΧΙ, ΔΕ ΒΑΖΩ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ!!!

Αν είσαι από αυτούς που λατρεύουν τη μουσική, τότε τα επόμενα τραγούδια θα σ’ ενθουσιάσουν. Εδώ βρίσκεται ένα πολύ καλό δείγμα της μουσικής ανά τα χρόνια και εγώ, ταπεινή λάτρης της, αφιερώνω ελάχιστο χώρο και χρόνο για ένα, ακόμα πιο ελάχιστο, δείγμα της.

 1. Όλοι γνωρίζουμε τους Black Sabbath. Με μια αρκετά σύντομη πορεία μέσα στο μουσικό χώρο, παρ’ όλα αυτά το κεφάλαιο στην ιστορία της μουσικής που αφιερώνεται σε αυτούς είναι τεράστιο. Και όχι άδικα.  Μετά από ένα πολύ εύστοχο σχόλιο από ένα χρήστη στο youtube, ένα αριστούργημα μετατρέπεται σε κάτι παραπάνω από θεϊκό με μόνο μια μικρή προσθήκη.

  σε συνδυασμό με το πανέμορφο site www.rainymood.com .

Για όσους δε γνωρίζουν, το rainymood είναι ένα site το οποίο παράγει συνεχόμενα ήχο βροχής. ‘Άχρηστο για καποιους, ευεργετικό για άλλους και… πολύτιμο για τους εκλεκτούς. Ο συνδυασμός είναι τόσο ΓΑΜΑΤΟΣ που μετά από τόσο καιρό που το γνωρίζω, συνεχίζω να χρωστώ ευγνωμοσύνη σ’ αυτόν που μου το έδειξε.

2.       Και επειδή η trip hop/ ambient δεν έβλαψε ποτέ κανέναν (μόνο τα σκυλάδικα βλάπτουν), ο Emancipator αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους στο είδος του. Απόδειξη; Τα κομμάτια που ακούτε είναι από τον πρώτο του δίσκο, τον οποίο έβγαλε μόλις στα 19 του χρόνια.

 

3.       Twisting through the dark concealing, search again your reflection lives within

Μπορεί να έχει φωνάρα και να την αδικώ που βάζω το instrumental, αλλά με μια τόσο άψογη σύνθεση από τα χεράκια της δεν μπορείς να μην το κάνεις. Στίχοι όμορφοι, αλλά μερικές φορές η σιωπή μπορεί να περάσει περισσότερα απ’ όσα μπορεί η χροιά. Σε απολαμβάνω σε άλλα εξάλλου, δεν έχω τύψεις. Feeding the flower that dies is a ray of light…

4.           Όποιος πιστεύει πως τα Soundtracks ανήκουν σε υποκατηγορία της μουσικής τού αξίζει επικήρυξη με χρηματικό ποσό που θα ορίσω εγώ η ίδια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ήταν καλύτερο να μην έχετε δει τις ταινίες- ειδικά την πρώτη φορά που θα ακούσετε το soundtrack, διότι με αυτόν τον τρόπο η εικόνα θα προκαλεί μια διαβρωμένη εντύπωση της μουσικής που κανονικά θα μπορούσε να αποτυπωθεί διαφορετικά μέσα σας. Στη δική μου περίπτωση αυτό με έσωσε πολλές φορές και ΕΙΔΙΚΑ στο The Piano στο οποίο ευτυχώς είχα έναν ολόκληρο χρόνο άγνοιας για το τι συμβαίνει και συνεπώς πλήρη ελευθερία να ταυτιστώ με τη μουσική my way.

5.       Για πολλούς καλοκαιρινό. Για άλλους μελαγχολικό ή ένα κομμάτι ενδοσκόπησης. Για άλλους κάτι τελείως διαφορετικό και ασύλληπτο. Αμφιλεγόμενο, αλλά παρ’ όλα αυτά ευρέως αναγνωρισμένο ως ΑΨΟΓΟ, το Marooned των Pink Floyd θα μπορούσε μια βροχερή μέρα να προσφέρει μέσα σας κάτι εντελώς αναπάντεχο. Χαίρομαι για την εμπειρία και σας εύχομαι να την απολαύσετε όπως σας αξίζει. Με τις ευχές μου. Νακόπουλε για το ψυχικό που μας κάνεις κάθε φορά και ανεβάζεις αναρτήσεις… και μιας και σε συγκλόνισε, εσένα όπως και πολλούς, το συμπεριλαμβάνω για να το απολαμβάνουμε και από το site τώρα!

6.          Ναι, ναι, είναι γνωστό. Θα πάω στους Mogwai στις 21/10. Καημένοι Καλειδοσκοπίτες σας τα’ πριξα πια με αυτό το θέμα. Και φυσικά αναμένετε και αντίστοιχη ανάρτηση μετά το πέρας της πολυπόθητης βραδιάς. Anyway… Στην προκειμένη περίπτωση.. το Half Time θα μπορούσε να κάνει το χουζούρεμα στο κρεβάτι ενός μουντού πρωινού μια μοναδική εμπειρία- καλύτερη και από αυτής του απλού χουζουρέματος, ναι, ναι! Μια, δυο, τρεις φορές και η μέρα είναι εγγυημένα πανέμορφη!

7.        Ε, λοιπόν, το παραδέχομαι! Λατρεύω metal!Τι να κάνω! Είναι απλή ΠΩΡΩΣΗ! Πιστεύεις πως γεννήθηκες σε λάθος εποχή; Θες να ακούσεις κάτι μεσαιωνικό και όμορφο, μα ακόμα δεν το έχεις βρει; Θέλεις να βιώσεις λίγη από την επική δόξα περασμένων αιώνων; Όχι, δεν είναι διαφήμιση. Είναι μια από τις ομορφότερες ανακοινώσεις EVER. Οι Haggard όχι μόνο θα ικανοποιήσουν την ακόλαστη δίψα σου για μουσικό πάθος, αλλά ίσως νιώσεις και κάτι μέσα σου να σπάει και να παίρνει προνομιούχα θέση στην πυραμίδα του παρελθόντος και των αναμνήσεων που φυλάς σφιχτά στην αγκαλιά σου. Κράτα το καλά, είναι σωστός θησαυρός. Έχε τα αφτιά σου ανοιχτά για τη συνέχεια…

Μιας και είσαι άπληστος, θα σου προσφέρω και κάτι ακόμη. Αν είσαι για κάτι πιο folk αλλά κατά τα άλλα να φέρει πάνω του την άγρια και ψυχρή ομορφιά της metal, τότε καλύτερα να πάρεις αυτό και να πάθεις την πλάκα σου (τελικά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εκφράσεις την πώρωσή του με λέξεις, αλλά δεν είναι ποτέ αρκετοί για να την εξωτερικεύσεις ολόκληρη, γι’ αυτό πατήστε στο link):

Οι Eluveitie απλά γαμάνε! (αντιποιητικό; Ποιος νοιάζεται! Αφού ΕΤΣΙ είναι)

8.        Και μιας και αναφέρθηκε το folk- και επειδή νιώθω ήδη ενοχές που το άφησα όγδοο- νιώθω τη σφοδρή ανάγκη να κάνω ένα tribute στη Loreena McKennitt, το ξωτικό της μουσικής, τη φωνή που λάτρεψα και θα λατρεύω πάντα. Έχει ταξιδέψει  πολύ, έχει ψάξει πολύ και έχει χτίσει ένα ολόκληρο έργο γύρω από τις παραδόσεις και τους μύθους διάφορων λαών, κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Άγγλων, των Σκοτσέζων και των Κελτών. Δυο από τα ομορφότερα έργα που έχουν γραφτεί ποτέ, ένα μεταφορά από ποίημα του Sir Walter Scott- The English Ladye and the Knight και ένα δικό της δημιούργημα (που για μένα αντιπροσωπεύει ένα από τα τελειότερα κομμάτια που οφείλει η γη ολόκληρη ν’ ακούσει).

I’d hear the ocean breathe

Exhale upon the shore

I knew the tempest’s blood

Its wrath I would endure

9.        Iceland! Κρύο, πατινάζ, Βόρειο Σέλλας και πανέμορφα τοπία. Πώς να μην αντλεί κανείς έμπνευση από μια τέτοια ψυχρή όαση ; I am in high spirits!

10.  Τέλος, επειδή είναι ΑΞΙΟΛΑΤΡΕΥΤΟΣ και τρελάρας, και επειδή το νέο του άλμπουμ Bad As Me κυκλοφορεί στις 25/10, μια βροχερή νύχτα ίσως να έκλεινε με τον καλύτερο τρόπο μαζί του. Παρέα με ένα ποτήρι ρούμι, καπνό και χαμηλά φώτα-και τζάκι για τις πιο κρύες νύχτες- ίσως και να καταφέρεις τελικά να σηκωθείς από τον καναπέ, να φορέσεις τιράντες, να πάρεις το μαύρο σου καπελάκι και με μια θεατρική κίνηση να τη ζητήσεις σε ένα μοναδικό και προσωπικό χορό… Μα πρόσεχε είναι επικίνδυνη!

She left on the fall, that’s her picture on the wall

She always had that little drop of poison

Here you lose a little every day

I remember when a million was a million

They all have ways to make you pay

(Doesn’t that ring a bell???)

Advertisements
Σχόλια
 1. Ο/Η irene λέει:

  h protash sou vasw 8a lhf8ei into consideration…!!!!

 2. Ο/Η Π.Μ λέει:

  Όχι,όπως λένε και στο site,θα ανακοινωθούν νέες ημερομηνίες (http://www.mogwai.co.uk/) αλλά προς το παρόν ασχολούνται με την υπόλοιπη περιοδία τους.
  Χαίρομαι που σας άρεσαν οι επιλογές παίδες!Στην επόμενη βροχερή μέρα θα έχω κι άλλο update:D!

 3. Ο/Η Va Ve L λέει:

  προτεινω να βαλετε τη λιστα κ στους kaleidoscopians για να τ ακουμε κ συνεχομενα!

 4. Ο/Η φφφφφ λέει:

  Μπράβο ρε Πολύτιμη πολύ καλές οι επιλογές σου. Όσο για τους Mogwai, έχουν ανακοινώσει τη νέα ημερομηνία ή οι απεργίες των ελεγκτών εναέριας τους ακύρωσαν εντελώς;;

 5. Ο/Η βασω λέει:

  ενταξει πολυτιμη τα σπασες! τρομερες επιλογες!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s