Music Update No2 από την Πολύτιμη Μητσάκου!

Posted: Δεκέμβριος 30, 2011 in Music

30/12/11

Music Update No2

Uploading… … …

Please wait… … …

Please wait… …

Please wait…

Can you sing with all the voices of the mountain, can you paint with all the colours of the wind?

Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η φύση παράγει μουσική από μόνη της; Πόσες φορές δεν ακούσαμε ένα κομμάτι και νιώσαμε αμέσως τη φυσική αίσθηση που αναδύει; Κάποια κομμάτια μυρίζουν καλοκαίρι, κάποια άλλα χειμώνα. Και κάπου εκεί στο μεταίχμιο, ανάμεσα στη βροχή και τα σύννεφα, σε ένα αόρατο σύμπλεγμα, μια θαυματουργή ιεροτελεστία αναλαμβάνει τον πρώτο ρόλο για να συνθέσει την υψίστη του κόσμου μουσική. Πανδαισία χρωμάτων θα έλεγε κάποιος; Πανδαισία αισθήσεων θα διόρθωνα…

Ο αέρας λυσσάει, τα σύννεφα μαζεύονται σα στοιχειά που χορεύουν γύρω από το θήραμά τους και μυσταγωγικά, σχεδόν ερωτικά, λικνίζονται στα προστάγματα του σκοτεινού και ζοφερού αιθέρα. Τελικά η βαρύτητα επιβάλλεται. Και όταν  οι πρώτες σταγόνες αγγίξουν απαλά, επιθετικά, το χώμα, τότε σαν από εξπρεσιονιστικό καμβά ξεπετάγονται αρώματα, γεύσεις και χρώματα προς κάθε κατεύθυνση.

Ναι, για ακόμα μια φορά αφιερώνω την ανάρτησή μου στις βροχερές μέρες, που δυστυχώς έλειψαν αισθητά από το φθινόπωρο. Η φύση παράγει τη δική της μουσική την οποία αξίζει να λατρεύουμε, αλλά ποτέ δεν είναι κακό να τη συνοδεύουμε και με δέκα, είκοσι, τριάντα κομματάκια γραμμένα και ερμηνευμένα από ανθρώπινο χέρι και φωνή.

 1. Στην πρώτη θέση θα βάλω δύο πολύ αγαπημένα κομμάτια, τα οποία ήταν και ο λόγος για τον οποίο γράφω το άρθρο. Είναι η απόδειξη ότι η ποσότητα τελικά δεν κάνει τον καλλιτέχνη, αλλά η ποιότητα. Στο youtube υπάρχουν (άκουσατε, ακούσατε!!) μόνο ΔΥΟ κομμάτια τους, ενώ στο επίσημο site τους (μη φανταστείτε glamourιές) με το ζόρι θα βρείτε άλλα δύο. Δε γνωρίζουμε ημερομηνία σύστασης του συγκροτήματος, δε γνωρίζουμε ηλικίες, δε γνωρίζουμε καν αν αυτά τα κομμάτια ανήκουν σε κάποιο συγκεκριμένο δίσκο. Ένα εξαίρετο δείγμα του πώς θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται η μουσική, αποδεσμευμένη από καλούπια είτε ηλικιακά, είτε εμπορικά. Ό, τι πρέπει για τη νύχτα που πέφτει νωρίς, τα χριστουγεννιάτικα φώτα στους δρόμους να αναβοσβήνουν χαρούμενα και οι χοντρές σταγόνες της βροχής να διαθλάνε το φως τους λίγο πριν πέσουν στο χώμα, στην άσφαλτο, στα μαλλιά, το πρόσωπο ή και τη γλώσσα σας. Trip Hop, λοιπόν αγαπητοί μου Καλειδοσκόποι και μη.

Jazzy Trip Hop, God Bless It!

Στο επόμενο, ο τίτλος απλά δε θα μπορούσε να είναι καλύτερος…

2. Art of Empathy για τη συνέχεια. Dark Music for Dark Dreamers. Εμπνεόμενοι από την ταινία ‘The Snowman’, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα συγκρότημα μελαγχολικής μουσικής για τους λίγους. Παρακαλώ μην το διαδώσετε, είναι μόνο για όσους ξέρουν να εκτιμούν τη μουσική.

A struggle for life,

a meaning not present,

It’s a struggle so silly,

When I’m with you

3.  Ποιος είπε ότι απαραίτητα στο άκουσμα της ιδιότητας “DJ”, η μουσική που ακούγεται δεν έχει καμία σχέση με… ΑΥΤΟ… ;;;

Ο DJ Krush μάς προσφέρει μια μοναδική απόλαυση που μυρίζει λίγο θάλασσα, αλλά φέρει πάνω της και τη γλυκιά υγρασία του απειλούμενου από το Σεπτέμβρη Αυγούστου.

4.  Το επόμενο κομμάτι είναι φρέσκο στις μουσικές επιλογές μου, αλλά νιώθω να το αγαπώ ήδη. Να είστε σίγουροι πως δε θα υπάρξει ούτε ένα άρθρο χωρίς να κάνω tribute σε κάποιον, για αυτό θα αναφέρω για ακόμα μια φορά το αναπόφευκτο: ευγνωμονώ πάντα τα άτομα από τα οποία περιστοιχίζομαι και που με βυθίζουν σε νέους κόσμους. Ερωτεύομαι από την αρχή και απολαμβάνω την κάθε στιγμή!

Barclay James Harvest, λοιπόν, χωρίς εισαγωγές και εκνευριστικές λεπτομέρειες. Όταν οι στίχοι μιλάνε, έμφαση στην επιφάνεια δεν είναι δυνατόν να δοθεί, είναι πράξη ασεβής και ιερόσυλη…

They keep my heart from your heart

We must be in the end

‘Cause I love you

5.  Πάμε σε κάτι διαφορετικό. Εδώ νομίζω πως οι fans του Kieslowski θα βρουν έναν λόγο για να διαβάσουν την ανάρτηση και να πατήσουν το link για το youtube. Αν πάλι δεν υπάρχει ούτε ένας fan, τότε το ξέρω, η ανάρτησή μου είναι καταδικασμένη…

Tango παρακαλώ πολύ και ο ίλιγγος που σου προκαλεί ο Preisner δεν είναι από τον ερωτικό χορό με την/ τον παρτενέρ σου. Είναι εκείνη η γλυκιά ζάλη που σου προκαλεί η μέθη του εαυτού σου, όταν ανακαλύπτεις νέες πτυχές του. Ένα άδειο δωμάτιο, μια γερή δόση φαντασίας, μια ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση μεγαλείου και το πνεύμα σου μπορεί να κατακρεουργηθεί τόσο από τα βάρβαρα, όσο και από τους τρυφερά θέματα που εναλλάσσονται μέσα σε δυόμιση fucking λεπτά.

Και μια λεπτομέρεια για τους λάτρεις του tango, αλλά και για να καταρρίψουμε τα ηλίθια κοινωνικά στερεότυπα για τους ανίδεους: το tango δεν ήταν πάντα ερωτικός χορός ανάμεσα σε άντρα και γυναίκα. Ξεκίνησε από τα καταγώγια της Αργεντινής, μεταξύ ανδρών…

It is all a question of sensitiveness…

 

6.  The Magic of Winter

Η επόμενη ανάρτηση παρουσιάζεται με τη μεγαλύτερη ψυχρότητα που θα μπορούσε ποτέ κανείς να παρουσιάσει μια τόσο τέλεια μουσική. Ξέρω ότι δεν της αξίζει να συμπεριλαμβάνεται μέσα σε μια δεκάδα με διάφορες άκυρες αράδες-και ειδικά να βρίσκεται στη θέση 6- αλλά δε γίνεται να μην το συμπεριλάβω.

Winter is coming’ και επειδή πλησιάζει γρήγορα και επιβλητικά τον καλωσορίζουμε, σαν αδελφό, προστάτη ή εραστή, με το καλύτερο intro:

Winter Magic

Of my children the dearest one is this stage
Where the moonlight on its alleys advances
Bent spring, summer in the care of
The White Ocean so wide
Which with the wings of a ghost moon
Arrives to retrieve me home

Upon the wintry earth, a moment like eternity
Which with the paws of a kitten to me creeps
Here at the tale’s roots I may live, where
A violin of vast longing
Its eternal melody paints
With its song awakens the Earth

Από το νέο επικό-και όχι μόνο- album κάποιων τρελών Φιλανδών που χωρίς να τους γνωρίζω και να με γνωρίζουν, με έχουν εκθέσει τόσο πολύ μέσα στους στίχους και τη μουσική τους που σκέφτομαι να διεκδικήσω πνευματικά δικαιώματα!!

7.   Και επειδή μετά την κορύφωση, το πάθος δεν μπορεί να φουντώσει σε καμία περίπτωση με τον ίδιο τρόπο που φουντώνει στα προκαταρκτικά, θα παραθέσω τρία κομματάκια που ενδείκνυνται για το μετά… Κάτι σαν αποθεραπεία. Και όντας πολύ σημαντική, πιστέψτε με, θα σας προσέξω πολύ μέχρι το τέλος. (Ή το κάνουμε σωστά ή καθόλου!) Δικό μας παιδί και απλά τρελαίνομαι!

8.  

Από το album τους Tranquility. Διαφορετικά από ό, τι είχατε ακούσει μέχρι τώρα; Σαφώς! Στο torrent υπάρχουν μόνο επτά από τα είκοσι κομμάτια του album,ενώ στο youtube υπάρχουν μόνο τέσσερα. Για τους φανατικούς των κομματιών, παρακαλείσθε-συμπεριλαμβανομένης και εμού-να καταθέσετε το ποσό των 11pounds στο amazon.uk ASAP!

9.  Και από την απαλή, γλυκιά ambient, περνάμε στην dark. Φιλανδοί και αυτοί (και να φανταστείτε ότι ακόμα δεν έχω φύγει!), εμπνέονται από το παλιό folk, τον κόσμο του Tolkien και τους αδερφούς Grimm και συνεπαίρνουν εμάς και ό, τι άλλο βρεθεί στο πέρασμά τους!

Μπορεί κανείς να βυθιστεί στην επικίλα (αντιποιητικό; Στ’….)ήδη από τις πρώτες μελωδίες…

10.   Και κλείνω με κάτι που θα με βοηθήσει να κλείσω και το όλο άρθρο. Παρ’ όλο που υπάρχει και σε πιο μεγάλη εκτέλεση, εγώ παραθέτω τη συγκεκριμένη. Και αυτό γιατί ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να το χορτάσετε, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να το συνηθίσετε, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να χάσετε το ενδιαφέρον σας για αυτό, ούτε στο απειροελάχιστο δευτερόλεπτο. Δεν βάζω το The Promise. Βάζω το The Heart Asks Pleasure First γιατί αυτή είμαι, αυτό νιώθω, αυτή η μελωδία με συγκινεί, και γιατί όταν η καρδιά μου ζητά πρώτα την απόλαυση, σας κλείνει την πόρτα στα μούτρα, σας γράφει σε σημεία που δεν έχει  και βάζει τέρμα τη μουσική!


______________________

Βρήκα κάποιον να κλαίει ξεδιπλώνοντας με τα δάκρυά του την ψυχή του μπροστά μου . Ήταν από εκείνες τις στιγμές που το ενήλικο μυαλό σου σού υποδεικνύει πως δεν πρέπει να μιλήσεις, αλλά ταυτόχρονα η παιδική σου ψυχή σε σκουντάει και σου ψιθυρίζει πως ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ να μιλήσεις…

Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνεχίζεις απλώς να ακούς τη βροχή της μουσικής και να μπερδεύεις τα δάκρυα με σταγόνες…

Φιλιά και Καλά Πρωτοχρονιά,

με Αγάπη από μένα!

:*

Advertisements
Σχόλια
 1. Ο/Η Π.Μ λέει:

  Χαχαχα,τρελοΣώρα θα το σκεφτώ σοβαρά:P
  Θεός στα μηνύματα as usual!

  v_v (που δεν ξέρω who’s talking): χαχαχα!ευτυχώς δλδ που δε βλέπω Παπακαλιάτη,ε:P?Θα μου είχε χαλάσει τη μαγεία 😛

 2. Ο/Η v_v λέει:

  gt ta gravatar einai toso apaisia?

 3. Ο/Η v_v λέει:

  crap. einai krima pou o papakaliatis xrisimopoiei toso wraia mousiki sta erga tou. opote akouw afto to tango tou preisner 8ymamai to kleise ta matia :/

 4. Ο/Η Soras λέει:

  μαγικοί ήχοι!!! Από προχθές καθε μέρα έβαζα να παίξει το »tracklist» σου και πραγματικά με ενέπνευσε! Να πουλήσεις την ιδέα στο compact disc club για να γίνει συλλογή-κασετίνα. Α, και τα σχόλια απολύτως ταιριαστά με το αντίστοιχο κομμάτι..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s