Αποτελέσματα διαγωνισμού φωτογραφίας με θέμα «Τεχνολογία και κοινωνία»

Posted: Ιουνίου 1, 2012 in Παλιότεροι διαγωνισμοί φωτογραφίας

Το περιοδικό «Το Καλειδοσκόπιο» ευχαριστεί θερμά όσους έστειλαν φωτογραφίες, όσους ήρθαν στη φιλοσοφική, όσους ήρθαν στην «Αριχτεκτονική» στο Γκάζι, όσους ψήφισαν και γενικότερα όσους συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο όλο αυτό που έγινε. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο όμως και την επόμενη φορά στοχεύουμε ακόμα ψηλότερα. Ακόμη μακρύτερα. Ακόμα καλύτερα.

Η τελευταία φωτογραφία ανήκει στην νικήτρια η οποία κατέκτησε την πρώτη θέση και στον ημιτελικό αλλά και στον μεγάλο τελικό! Συγχαρητήρια Φιλίππη Ιωάννα!!!


ΝΙΚΟΣ ΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (φιλική συμμετοχή)
Υπολογίστε μόνοι σας το ΙQ του φωτογραφιζόμενου «smart» phone.

ΝΙΚΟΣ ΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (φιλική συμμετοχή)
Τι θα επιλέξεις «άραγε»; Το βιντεοπαιχνίδι ή το παιχνίδι με τις μινιατούρες;

01 ΒΙΔΑΚΗ ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ – Αποθέωσις
Μπαίνοντας κανείς στον ιερό ναό της Παναγίας της Παντάνασσας στην Πάτρα, έρχεται αντιμέτωπος με τρεις πραγματικότητες που απαρτίζουν τη σύγχρονη κοινωνία, τη θρησκεία,, την αρχιτεκτονική και την τεχνολογία. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο ναό την περίοδο της ανοικοδόμησής του και αποτελεί σημείο αναφοράς της σχέσης της χριστιανικής εκκλησίας, ως σημαντικό στοιχείο σύνδεσης της κοινωνίας με την τεχνολογία.


02 ΒΙΔΑΚΗ ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ – Ποτιστήρι στο Φεγγάρι
21 Ιουλίου 1969 ο άνθρωπος κατακτά το φεγγάρι και το 2012 τοποθετεί πάνω του ένα ποτιστήρι. Η φωτογραφία, τραβηγμένη στη Βιτσέντσα της Ιταλίας, κάτω από ένα φεγγίτη που παραπέμπει στη σελήνη, στοχεύει στην απεικόνιση της εξέλιξης των ανθρώπινων δυνατοτήτων από την εφεύρεση ενός απλού καθημερινού αντικειμένου, ως την κατάκτηση του διαστήματος και ακόμη παραπέρα. Αν η κοινωνία ήταν ένα μικρό ποτιστήρι, το σύμπαν θα ήταν ένας μικρός φεγγίτης.

03

04 ΓΑΛΑΤΣΑΝΟΥ ΕΥΑ – Άσπρο-Μαύρο
«Ανακάλυψα στην αρχή τούτο: Αυτό που η φωτογραφία αναπαράγει στο άπειρο δεν έχει συμβεί παρά μόνο μία φορά: επαναλαμβάνει με μηχανικά μέσα εκείνο που δεν μπορεί ποτέ πια να επαναληφθεί υπαρξιακά.» Ρόλαν Μπαρτ.
Αγαπώ τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες γιατί απουσιάζει το χρώμα , κυριαρχεί το άσπρο και το μαύρο, δυο αντίθετοι πόλοι οι οποίοι εμπλέκονται δημιουργώντας διάφορες τονικότητες, δίνοντας έμφαση στον όγκο, στα σχήματα, στην φόρμα ενώ ταυτόχρονα η φωτοσκίαση τονίζει ορισμένα σημεία της φωτογραφίας κρύβοντας άλλα.

05 ΓΕΡΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Έχετε πάει σινεμά τώρα πρόσφατα; Αν ναι σίγουρα ξέρετε για τις ταινίες 3D. Παρατηρώντας κάτι τέτοιο αναρωτιέται κανείς πόσο έχει εξελιχθεί η τεχνολογία των οπτικών αυτών μέσων. Αυτό όμως που στους περισσότερους περνάει αδιάφορο είναι το ειρωνικό της υπόθεσης, το ότι δηλαδή δεν εκτιμάμε την αίσθηση αυτή που μας έχει δοθεί, αλλά επιζητάμε την βελτίωση της, σε αντίθεση με κάποιους άλλους που όχι απλώς δεν την κατέχουν, όχι απλώς θα έδιναν τα πάντα για να αυξήσουν, κατά αυτήν την μία, τις αισθήσεις τους, αλλά έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το ρατσισμό απέναντι στο πρόσωπο τους από άτομα που δεν έχουν μάθει να εκτιμούν αυτό που εκείνοι θεωρούν θείο δώρο.
Κάποτε συνάντησα έναν τυφλό στην Πατησίων, ο οποίος περπατώντας και με μάτια το ραβδί του ‘‘βλέπει’’ ένα ζευγάρι γυαλιά 3D που είχαν πέσει από την τσέπη ενός νέου, που επέστρεφε στο σπίτι του μετά από ένα απολαυστικό τρισδιάστατο οπτικο-ακουστικό θέαμα, ακριβώς πάνω στις ειδικές καθοδηγητικές πλάκες του πεζοδρομίου. Το μικρό αυτό εμπόδιο που συνάντησε τότε είναι άραγε τόσο μικρό για αυτόν; Μήπως η στάση της κοινωνίας απέναντι του δεν θα αλλάξει ποτέ;

06

07 ΓΚΑΝΗ ΣΑΡΑ


08 ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
Μια γυναίκα κάνει χυμό, από το ταξίδι μου στην Καππαδοκία (Τουρκία).


09 ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
Ένα ρολόι, από το ταξίδι μου στην Πόλη.


10 ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
Μέσα στα μάτια σου βλέπω καλώδια
μέσα στις φλέβες σου τρέχουν μικρόβια
Σα μαριονέτες ζωντανές
στης γης το θέατρο αυτό…
Και κάθε πρωί που ξυπνώ αγαπημένη μου μαριονέτα, αναρωτιέμαι…
ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΚΟΥΡΔΙΣΜΑ ΣΗΜΕΡΑ;

11 ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
PARIS 2011
Something’s pulling me outside
To ride around in circles
I know that you have got the time
Coz anything I want, you do
You’ll take a ride through the strangers
Who don’t understand how to feel
IN THE DEATH CAR WE ARE ALIVE!
Το death car δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής. Τρέχουμε να προλάβουμε μαζί με τα «θαύματα» της τεχνολογίας τα αγαθά που μας κερνά η κοινωνία της αφθονίας και του καταναλωτισμού. Κάνοντας κύκλους γύρω από τη ζωή, ποτέ δε τη φτάνουμε. Αν και καταφέρνουμε να επιβιώνουμε, ποτέ δε ζούμε…
IN THE DEATH CAR WE ARE ALIVE… αλλά για πόσο ακόμη;

12 ΔΟΥΚΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
Η φωτογραφία αποτελεί κατάλληλο μέσο αποτύπωσης της στιγμής και μέσα από τη στιγμή ο καθένας μας γίνεται ένα με τη μνήμη. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες επιχειρούν να αναδείξουν την εμπλοκή της καθημερινότητας των σημερινών δυτικών κοινωνιών με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας. Ερασιτεχνικές με μια πρώτη ματιά μεν, τόσο οικείες και «δικές» μας εικόνες δε, που τους επιτρέπουμε άφοβα να μας μετακινήσουν μαζί τους μέσα στην Αθήνα.

13

14 ΚΑΖΑΣΙΔΗΣ ΟΡΕΣΤΗΣ
Τεχνολογία και κοινωνία:
Δυο όροι που θα έπρεπε να εξελίσσονται παράλληλα, με την τεχνολογία να αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης και προόδου. Συχνά όμως το μέτρο χάνεται και το μέσο μετατρέπεται σε αυτοσκοπό («Αίτημα φιλίας», φωτογραφία από γκράφιτι στο Ε.Μ.Π.). Σε αυτό το σημείο αξίζει πραγματικά να απομακρυνθούμε λιγάκι και να δούμε ολόκληρη την εικόνα, να παρατηρήσουμε τη φύση και τον τρόπο που λειτουργεί συνθέτοντας με αρμονία τυχόν διαφορές και προάγοντας την εξέλιξη. Ένα τέτοιο στιγμιότυπο αποτελεί ο τυχαίος σχηματισμός του συμβόλου του Γιν-Γιανγκ, έστω και ανεστραμμένου, με τη χρήση μιας απλής ακτίνας λέιζερ σε ένα εργαστήριο φυσικής (το οποίο πείραμα δεν έχει νόημα να περιγράψω στο παρόν, αλλά σίγουρα δεν είχε σκοπό να προπαγανδίσει τον Ταοϊσμό). Αποτελεί πάντοτε μαγική στιγμή η απρόσμενη αποκάλυψη τέτοιων σχηματισμών στα πιο απίθανα μέρη και με τις πιο απίθανες διαδικασίες.

15

16 ΚΑΛΔΗ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ
Περιμένοντας ανυπόμονα τον επόμενο συρμό, στον προηγούμενο δε χωρούσες ούτε κατά διάνοια, κοιτάς μηχανικά το ρολόι, οι δείκτες του φαίνεται να έχουν σταματήσει, το ύφος σου είναι το ίδιο χαμένο όσο των συνεπιβατών σου, προσπερνάς τα αρχαία μυστικά που βγήκαν στην επιφάνεια για να κατοικήσουν σε προθήκες ξεχασμένα, από μια άλλη εποχή, παραίτερα στα σημερινά προβλήματα, η ματιά σου πέφτει στους ηλεκτρονικούς πίνακες, αα, γιορτάζει ο Φίληκας σήμερα, να θυμηθείς να του πεις τα χρόνια πολλά, πάλι τους έστησες, τι ώρα θα φτάσεις;
Συρμός του μετρό της Αθήνας και
Σιδηροδρομικός Σταθμός Λιανοκλαδίου

17 ΜΑΛΑΚΟΖΗ ΕΥΗ – Απομεινάρια
Κόμανος: ένα χωριό της Πτολεμαΐδας που δεν υπάρχει πια στο χάρτη. Κρανίου τόπος, κοκκινόχωμα, ορυχείο λιγνίτη της ΔΕΗ πλέον το χωριό, η «κοινωνία» 384 ψυχών. Μόνο απομεινάρι, θύμηση καιρών, στέκει η εκκλησιά του Αγ. Νικολάου.


18 ΜΑΡΤΙΝΗ ΑΚΡΙΒΗ ΕΛΕΝΗ (ΒΙΒΙΑΛΕΝΑ)
Σε μία κοινωνία όπως η σημερινή , όπου η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία και οι ανάγκες των ανθρώπων πολλαπλασιάζονται, τα παλιά αντικείμενα αντικαθίστανται από καινούρια. Η αξία και η λειτουργία των πρώτων απαρχαιώνεται αλλά οι αναμνήσεις από την χρήση τους ποικίλλουν. Αποτελούν ένα ενθύμιο ενός μεγάλου κομματιού της ζωής για την πλειοψηφία των ατόμων. Παρόλα αυτά θα υποστούν φθορά, η οποία θα μεγαλώσει εξαιτίας του χρόνου και μερικές φορές λόγω της παραμέλησης των ιδιοκτητών τους. Το ερώτημα που δημιουργείται είναι το ακόλουθο: Υπάρχει λόγος να δενόμαστε μ’ αυτά τα αντικείμενα γνωρίζοντας το ενδεχόμενο απώλειάς τους ή να προχωράμε μπροστά χωρίς καμιά απόδειξη από το παρελθόν μας και να τα αφήνουμε στο έλεος της μοίρας τους;

19 ΜΠΑΤΣΟΥΛΑ ΕΛΕΝΗ
Ο ήρωας του γνωστού video game οδεύει χαρωπός στην αυτοκαταστροφή του. Εδώ δεν υπάρχει κρυμμένη πίστα στο σωλήνα, αλλά και να υπήρχε, καραδοκούν πολλά τέρατα! Και οι ζωές του λίγες…


20 ΣΩΡΑΣ ΘΑΝΟΣ

21

22 ΤΣΟΛΑΚΟΥ ΑΥΓΗ
Λένε πως μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Παραφράζοντας, η εικόνα είναι από τη φύση της κάτι εξαιρετικά σαφές και αναμφισβήτητο. Ωστόσο, η φωτογραφία ως μέσο »καλλιτεχνικής» δημιουργίας είναι μονάχα η ψευδαίσθηση μιας ακριβούς περιγραφής χρόνου και χώρου, όπως είπε ο Garry Winogrand. Το πάγωμα μιας στιγμής, που όμως ποτέ δεν ξέρεις πώς ήταν στην πραγματικότητα. Ένας άλλος κόσμος με τους δικούς του κώδικες. Δεν θέλω να σας τηλεγραφήσω κανένα μήνυμα. Είναι αυτό που βλέπετε, αυτό που βλέπει ο καθένας, αυτό που μπορεί να δει, να νοιώσει ή υποψιαστεί.


24 ΧΑΛΑΒΑΖΗΣ ΙΩΣΗΦ
Ο άνθρωπος κλεισμένος σε μια σφαίρα πλαστικού πλέγματος προσπαθεί να προσανατολιστεί σε μια ψευδαίσθηση την οποία ο ίδιος δημιούργησε και ζει σε αυτήν. Είναι η αντανάκλαση της σημερινής κοινωνίας όπου έχει μάθει να ζει τόσο έντονα με την τεχνολογία σε σημείο να είναι τόσο εξαρτημένη που αυτό την φυλακίζει και την περιορίζει ανοίγοντας παράλληλα νέους ορίζοντες με έναν άλλο τρόπο.

25 ΧΑΛΑΒΑΖΗΣ ΙΩΣΗΦ
Η φωτογραφία είναι ένα τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων επιταχυνόμενο. Είναι η απεικόνιση της ταχύτητας με την οποία η κοινωνία σήμερα λαμβάνει τις πληροφορίες και τις αναμεταδίδει με τον ίδιο τρόπο. Στην αρχή (από αριστερά προς τα δεξιά) η πληροφορία είναι συμπιεσμένη και καθώς διανύει το χρόνο ενός δελτίου ειδήσεων ξετυλίγεται και γίνεται σαφέστερη και πιο ουσιώδης υποσχόμενη συνέχεια…


23 ΦΙΛΙΠΠΗ ΙΩΑΝΝΑ
(Η ΜΕΓΑΗ ΝΙΚΗΤΡΙΑ !)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s