The Angels’ Share του Ken Loach

Posted: Ιανουαρίου 28, 2013 in Movies

The Angels’ Share του Ken Loach

ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ από το Θοδωρή Ηλιόπουλο

ΜΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΤΑΙΝΙΑ

Η ταινία χαρακτηρίζεται ως κωμωδία. Και πράγματι τα έντονα κωμικά στοιχεία, σε συνδυασμό με τον ευχάριστο τρόπο «αφήγησης» που επιλέγει και επιτυγχάνει ο KenLoach δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό αυτό. Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια αστεία ιστορία. Είναι ιστορία του Ρόμπι, ενός περιθωριακού και αλητήριου τύπου στη Μεγάλη Βρετανία που αναγκάζεται ή επιλέγει να αλλάξει ζωή, όταν γίνεται πατέρας. Όμως το παρελθόν του δεν του αφήνει περιθώριο μεταμέλειας: η σύζυγός του δεν τον εμπιστεύεται, οι πεθεροί του δε θέλουν να τον βλέπουν και θύματά του ξυλοδαρμού τον κυνηγούν ανελέητα, θεωρώντας ελαστική την ποινή που το επέβαλε το δικαστήριο: καταναγκαστική εργασία προς όφελος της κοινότητας. Και η τύχη τελικά του χαμογελά, χάρη στον επιβλέποντα την εργασία, τον Χάρι. Ο Χάρι του συμπαραστέκεται και αλλάζει την μοίρα του Ρόμπι, φέρνοντάς τον σε επαφή με το ουίσκι! Στη συνέχεια, η ιστορία παίρνει «αστυνομικού» χαρακτήρα τροπή, και δίνει την ευκαιρία στην κωμωδία να αναδειχθεί: ο Ρόμπι και τρεις συνάδελφοί του από τα καταναγκαστικά έργα αποφασίζουν να κλέψουν το βαρέλι με το πιο σπάνιο ουίσκι στον κόσμο επ’ αφορμή της δημοπρασίας του.

ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ

Ευρωπαϊκή όχι μόνο λόγω «καταγωγής» του δημιουργού της και των ηρώων της, αλλά κυρίως για το πλούσιο πολιτικό – κοινωνικό της υπόβαθρο. Οι ήρωες της ταινίας ανήκουν στην εργατική τάξη, ίσως κάποιοι και στο λούμπεν κομμάτι της. Ρεμάλια, μικροαπατεώνες, περιθωριακοί. Και ο KenLoach καταφέρνει να παρουσιάσει με πολύ ρεαλιστικό και πραγματικό τρόπο την καθημερινότητά τους, τα προβλήματά τους, αλλά και τα ψυχολογικά αδιέξοδα που τους βασανίζουν. Μαζί και τα πραγματικά εμπόδια που επιτείνουν το αδιέξοδο. Τελικά βλέπουμε μια λεπτομερή εικόνα της καθημερινής ζωής των πρωταγωνιστών της ιστορίας, ιδίως γίνεται σαφές πώς η μεταμέλεια και η ειλικρινής διάθεση για αλλαγή ζωής μπορεί να μην αρκεί, εξαιτίας του στοιχειού του παρελθόντος. Δεν αρκείται όμως εκεί. Τελικά, η επιθυμία και η επιμονή του Ρόμπι να βγει από τη μιζέρια τον οδηγούν στη λύτρωση. Μαζί και η τύχη. Ίσως αυτό να είναι το μερίδιο των αγγέλων: άνθρωποι που πραγματικά είναι αποφασισμένοι να αλλάξουν την μοίρα τους και ορίζουν την τύχη τους. Το πολιτικό υπόβαθρο είναι ιδιαίτερα εμφανές στην τελευταία σκηνή της ταινίας, μαζί και με την πολιτική πρόταση. Οι τέσσερεις πρωταγωνιστές είναι πλέον πλούσιοι. Πλούσιοι σε σχέση με αυτό που ήταν, διότι τελικά η περιπέτειά τους δεν τους απέφερε κάποιον μυθικό θησαυρό. Ο Ρόμπι ετοιμάζεται να ξεκινήσει να δουλεύει (παρά τα λεφτά) και το αυτοκίνητο που επιλέγει να αγοράσει είναι εκείνο που θα τον εξυπηρετεί, παρ’ ότι κάθε άλλο παρά πολυτελές. Αποχαιρετά λέγοντας στους φίλους του «κάντε κάτι χρήσιμο». Αντίθετα από τον Ρόμπι, οι υπόλοιποι μάλλον δεν έχουν απόλυτη συναίσθηση της κατάστασης. Ζαλισμένοι από τα χρήματα, δεν ξέρουν τι να κάνουν, και η ταινία κλείνει με την απόφασή τους να πάνε να πιουν! Το happyendφαίνεται πως σπάει λίγο, διότι είναι αμφίβολο αν όλοι οι ήρωες πραγματικά θα αλλάξουν ζωή, θα αξιοποιήσουν τη δεύτερη ευκαιρία για την οποία ακούμε από την αρχή της ταινίας. Δεν είναι τελικά θέμα χρημάτων, αλλά ψυχής και μυαλού.

Αμερικάνικη όχι μόνο εξαιτίας του happyend και του οιονεί americandreamπου βιώνουν οι ήρωες (βλ. όμως και μόλις παραπάνω), αλλά και του τρόπου παρουσίασης της ταινίας. Αρχικά γνωρίζουμε τους ήρωες και την καθημερινή τους ζωή. Ξεχωρίζει ο πρωταγωνιστής. Τα προβλήματά του είναι πιο έντονα. Και όσο εξελίσσεται η ιστορία εντείνονται. Τελικά τον οδηγούν σε αδιέξοδο και απόγνωση. Αποφασίζει να αντιδράσει. Στήνει ένα κόλπο από το οποίο θα εξαρτηθεί αν θα καταστραφεί παντελώς ή θα μπορέσει τελικά να ευτυχήσει. Και τέλος, μετά από ψιλό – ανατροπές στην πορεία, τα λεφτά είναι δικά του! Φυσικά, στη δομή αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό το εύληπτο της ταινίας. Επιπλέον, μέσα στα στάδια της ιστορίας ενσωματώνονται αστεία και κωμικές καταστάσεις που μαζί με την καλή ερμηνεία του PaulBranniganκάνουν την ταινία ακόμη πιο ευχάριστη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s