Τα εν οίκω εν δήμω

Posted: Φεβρουαρίου 19, 2013 in Ελεύθερα Κείμενα

Τα εν οίκω εν δήμω.

Πάντοτε μου άρεσε η φράση «Τα εν οίκω Μη εν δήμω», νεοελληνιστί «Τα ενδοοικογενειακά μην τα κοινολογείς». Η εποχή μας όμως και η αδηφάγος φιλοσοφία η οποία την διέπει με κάνει να αναρωτιέμαι, ομολογώ όλο και πιο συχνά, για το πόσο μακριά μπορεί να έχει φτάσει μια ολόκληρη κοινωνία από την ίδια της την φυσική λειτουργία και υπόσταση. Η αισχύνη έχει ανάγκη ένα υποκείμενο. Ένα πλήρες, αποπολιτικοποιημένο υποκείμενο. Αυτό το υποκείμενο στις μέρες μας είναι ο ιδιώτης. Η λέξη ιδιώτης όμως, ας μην ξεχνάμε ότι σε πολλές γλώσσες παγκοσμίως σημαίνει ο ηλίθιος. Ηλίθιος τώρα, είναι ο άνθρωπος ο οποίος δεν αρμόζει σε μια συγκεκριμένη συνθήκη ή περίσταση.

Είναι άγριος βιασμός για το κάθε άτομο να αποτελεί καθημερινά κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας η οποία εν τέλει δεν γνωρίζει ποιο είναι το πρόβλημα της, πολύ απλά επειδή δεν δύναται. Έχει παραχωρήσει μια παρωχημένη εξουσία  στην έννοια της δημοσιογραφίας, η οποία με τη σειρά της  και όντας οργανωμένη μέσα στο συγκεκριμένο πάσχον κοινωνικό μοντέλο, έχει αναλάβει τον ρόλο του μεγάλου κριτή και όλα αντικατοπτρίζονται στην κοινωνία μέσα από το δικό της πρίσμα. Όπως είπε όμως ο Γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας Henri Béraud, «Η δημοσιογραφία είναι ένα επάγγελμα στο οποίο περνάει κανείς τη μισή του ζωή μιλώντας για πράγματα που δεν ξέρει και την άλλη μισή σωπαίνοντας γι’ αυτά που ξέρει.»

Διάβασα πρόσφατα σε μια ανάρτηση στο διαδίκτυο για την έλλειψη κοινωνικής εξωστρέφειας και προβληματίστηκα. Είναι άραγε η εξωστρέφεια αυτό που λείπει από την κοινωνίας μας; Ή μήπως το κομμάτι το οποίο απουσιάζει είναι το ακριβώς αντίθετο; Βαλλόμαστε σε καθημερινή βάση, ως προσωπικότητες, από φληναφήματα και χυδαίες μωρολογίες (αν δύναται να υπάρξει ένας τέτοιος συνδυασμός λέξεων) παντός περιεχομένου. Βιώνουμε μια καθημερινότητα μέσα στην οποία το κάθε άτομο καλείται να εκθέτει συνεχώς την προσωπική του λειτουργία προκειμένου να αποδείξει στο αδηφάγο κοινό του, το οποίο τον παρακολουθεί μέσα από το προαναφερθέν πρίσμα, πως πολύ απλά δεν είναι ελέφαντας. Με λίγα λόγια, τα εν οίκω εν δήμω.

Λείπει όμως αυτή η λέξη που δίνει ουσία στην παραπάνω φράση.

Αντώνης Μπαλλής

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s