Παρουσίαση τεύχους 49

Posted: Μαρτίου 3, 2013 in Καλειδο εκδηλώσεις

Την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου διεξήχθη στον πολυχώρο Άγκυρα η παρουσίαση του τεύχους 49. Το θέμα ήταν τα κοινωνικοοικονομικά παιχνίδια που παίζονται φανερώς και υπογείως με τα τρόφιμα. Οι ομιλητές ήταν ιδιαίτερα καταρτισμένοι σε όσα είπαν και τεκμηρίωναν όσα έλεγαν.

Η κυρία Αικατερίνη-Μαρία Παππά –επίκουρη καθηγήτρια γενετικής- κατέρριψε μερικούς μύθους αναφορικά με τα γενετικά τροποποιημένα θέματα και μας είπε πως μεταλλαγμένα δεν είναι μόνο ο “κολοκυθομπανανοανανάς” με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία. Αντιθέτως τα περισσότερα τρόφιμα έχουν υποστεί τροποποίηση η οποία εκκινά από το 10.000 π.χ και τους τότε αγρότες.

Η κυρία Τάνια Γεωργόπουλου -δημοσιογράφος- μας μίλησε για τον τρόπο που χειρίζονται τα Μ.Μ.Ε το θέμα αυτό αλλά και την πλέον επίκαιρη γραμμή πάνω στους ελέγχους των τροφίμων, την διαμεσολάβηση των μεσαζόντων και άλλα. Επίσης μας υπενθύμισε πως δεν φταίνε μόνο οι «κακές» εταιρείες που παράγουν παγωμένα λαζάνια (με ή χωρίς άλογο), κομμένη σαλάτα αμφιβόλου ποιότητας και ψωμί χωρίς κόρα αλλά και εμείς που τα αγοράζουμε. Ας αλλάξουμε λοιπόν πρώτα τις διατροφικές μας συνήθειες και μετά ας πολεμήσουμε τις κυρίαρχες ιδεολογίες των κολοσσών.

Ο κύριος Νίκος Χαραλαμπίδης -διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace-με τον δικό του παραστατικό τρόπο μίλησε για πληθώρα πραγμάτων άλλοτε σχολιάζοντας όσα ειπώθηκαν, άλλοτε προσθέτοντας επιπλέον στοιχεία και άλλοτε ανοίγοντας νέα μέτωπα. Ανάμεσα σε άλλα έθεσε το ζήτημα των μεσαζόντων οι οποίοι αποτελούν μία ελληνική πρωτοπορία. Υπεραμύνθηκε μια τοπική οικονομία καθώς η Ελλάδα έχει τα φόντα να υποστηρίξει κάτι τέτοιο.

Συμπερασματικά, ήταν μια πολύ σημαντική συζήτηση με θέμα πράγματα που μας αφορούν όλους και κανείς δεν ασχολείται όπως πρέπει. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί πως ακούστηκαν και συγκεκριμένες λύσεις, φαινόμενο δυσεύρετο σε επιστημονική συζήτηση.

Σας ευχαριστούμε όλους για την παρουσία σας!

DSC_0272

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s